Partido Popular de Lugo

O PP pide ao Goberno o deseño dunha estratexia nacional para paliar os efectos do Covid-19 no sector vitivinícola da Ribeira Sacra

Os efectos económicos do Covid-19 están a ser moi elevados en determinados sectores produtivos da provincia. É o caso do vitivinícola que ten unha gran importancia e incidencia na Ribeira Sacra. Por este motivo, os senadores lucenses, José Manuel Barreiro, Rosa Arza e Manuel Varela, veñen de presentar unha moción, a través da que instan ao Goberno central a deseñar unha estratexia nacional que minimice a repercusión neste sector. Concretamente, os populares consideran necesario que se habilite unha liña de axudas para o almacenamento privado temporal, de forma que a súa comercialización se poida aprazar sen sobrecargar os mercados; a aprobación dun plan estratéxico para a súa internacionalización, comprometendo os recursos económicos para favorecer a exportación e desenvolver accións dirixidas a promover o consumo interno para asegurar a rendibilidade e o futuro da produción.

 

A Ribeira Sacra conta con 96 adegas, da que só 15 comercializan o seu produto directamente a través da internet, polo que o peche temporal de establecementos hostaleiros reduciu ao máximo os seus ingresos. Ademais, un dos motivos de gran preocupación no sector é a caída permanente do consumo interno que sitúa a España en niveis descoñecidos, e que dan cifras moi inferiores ás dos países non produtores (17 litros por habitante e ano).

 

 

 

Cambios na distribución

O coronavirus supuxo un cambio importante nas canles de distribución. Horeca desapareceu do mercado e con ela a venda de viño, o que supón -só na UE- un descenso do 35% no volume de viño comercializado e unha perda de máis do 50% no valor das vendas. Aínda que se produciu un repunte das vendas a través da canle de alimentos (supermercados), isto non compensará a caída das vendas en Horeca e tamén pode provocar unha caída xeral dos prezos. En canto á terceira canle (vendas en liña), medrou nos fogares, pero as adegas pequenas e medianas serán as máis ameazadas pola perda significativa de rendibilidade. “En definitiva, unha situación inesperada que comportará efectos que nalgúns casos serán irreversibles”, explican na súa moción os senadores por Lugo.

 

Parálise comercial

A suspensión de eventos comerciais ou feiras tamén paraliza a acción comercial.  A non celebración de Alimentaria, o Salón Gourmet ou o World Oil Oil Exhibition e feiras como Prowein, Vinitaly, Foodex (Xapón) ou Interwine (China), supón unha desaceleración absoluta do mercado e, polo tanto, do consumo. Esta crise sanitaria tamén trouxo consigo a cancelación total de festivais e feiras, como as de exaltación do viño, festivais onde viticultores e colleiteiros venden o seu produto; eliminándose así “un escaparate moi importante para presentar os caldos, xunto ao patrimonio histórico e cultural”. Estas cancelacións fan que, especialmente, as pequenas adegas e colleiteiros perdan unha oportunidade esencial para promocionar o seu produto e presentalo ás diferentes catas populares que teñen lugar nestes eventos.

 

Segundo os expertos, o saldo global previsto é unha diminución do consumo, unha redución dos prezos medios e, polo tanto, unha diminución global do valor total de vendas, facturación e marxes. Cabe lembrar que, ademais, estamos a tan só catro meses do inicio da vendima e, por tanto, antes a chegada dunha nova recolección, que sumada á produción que non se pode comercializar, empeorará aínda máis a situación, de tal xeito que moitos produtores veranse na obriga de abandonar a súa colleita ou pechar os seus negocios.

 

Datos nacionais

Os populares extrapolarán a súa petición ao conxunto do país, pois son varias as rexións de España que producen viño, ademais de Galicia e, en particular, a Ribeira Sacra. Segundo datos da Organización Internacional da Viña e do Viño, somos o primeiro país do planeta en termos de viticultura e un dos principais produtores de viño e outros produtos de uva. Tamén somos o país líder na zona de viñedo, con 969.000 hectáreas plantadas de viñas. É un sector cunha produción anual de viño moi importante. Tal é así que España, con 44,4 millóns de hectolitros, tan só é superada por Italia (54,8 millóns de hectolitros) e Francia (48,6 millóns de hectolitros).

 

Xunto á súa importancia económica e á súa indubidable contribución á creación de emprego nas áreas produtoras, cómpre engadir o seu indubidable valor ambiental polas súas contribucións ao mantemento da diversidade, da paisaxe e das súas contribucións á captación de CO2.

 

Esta actividade industrial ligada á transformación da uva en viño e outros produtos vitivinícolas, principalmente mosto, xoga un papel fundamental nas grandes rexións e rexións vitivinícolas de España. A Federación Española do Viño (FEV) realizou unha consulta entre os seus asociados para coñecer o impacto que a crise causada polo coronavirus está a ter nas adegas españolas. O amplo índice de resposta de adegas de diferentes tamaños e áreas en España é o suficientemente representativo como para considerar as conclusións extrapoladas a todo o sector vitivinícola español.

 

Segundo os resultados da consulta, todas as adegas están a verse afectadas pola situación actual e só o 4% delas consideran que lles afecta "pouco"; mentras que o 96% manifesta que lles afecta "bastante", "seriamente" ou "moi seriamente". Por tamaño, as grandes empresas, que teñen canles de venda máis diversificadas, están un pouco menos afectadas, pero todas as empresas prevén danos graves nos seus negocios, esperando que a súa facturación caia durante os primeiros catro meses do ano (de xaneiro a abril) case o 35%. Todo isto, a pesar dos aumentos de vendas que diferentes informes (panel MAPA, Nielsen) están a informar nas últimas semanas nas canles de alimentación e en liña.